Cijena: 160,00 kn
  • Godina izdanja: 2016.
  • Broj stranica: 187
  • Uvez: tvrdi
Naše žene - Leksikon znamenitih žena Hrvatske od X. do XX. stoljeća
Naše žene - Leksikon znamenitih žena Hrvatske od X. do XX. stoljeća
Boršić - Skuhala Karasman
U Hrvatskoj ne postoji općenit leksikon koji bi bio posebno posvećen ženama. U ovaj leksikon je uvršteno šestotinjak žena koje su doprinijele kulturnom, umjetničkom, znanstvenom i političkom životu u Hrvatskoj, kao i one koje su izravno ili neizravno utjecale na njega premda su boravile i djelovale u inozemstvu. U leksikonu su zastupljena javnosti dobro znana imena (npr. Cvijeta Zuzorić, Dora Pejačević, Ivana Brlić-Mažuranić itd.), ali i one žene koje nisu dovoljno poznate javnosti (npr. Helena Brida-Gamulin, Blanka Chudoba, Ema Pavleković i mnoge druge). Radi se o doprinosu boljem razumijevanju uloge i položaja žena u hrvatskoj povijesti koji je po tematici jedinstven na ovim prostorima. Upravo zbog aktualnosti tematike, ali i svog leksikografskog karaktera, knjiga će biti zanimljiva kako znanstvenom, tako i širem čitateljstvu.
U Hrvatskoj ne postoji općenit leksikon koji bi bio posebno posvećen ženama.

U ovaj leksikon je uvršteno šestotinjak žena koje su doprinijele kulturnom, umjetničkom, znanstvenom i političkom životu u Hrvatskoj, kao i one koje su izravno ili neizravno utjecale na njega premda su boravile i djelovale u inozemstvu. U leksikonu su zastupljena javnosti dobro znana imena (npr. Cvijeta Zuzorić, Dora Pejačević, Ivana Brlić-Mažuranić itd.), ali i one žene koje nisu dovoljno poznate javnosti (npr. Helena Brida-Gamulin, Blanka Chudoba, Ema Pavleković i mnoge druge).

Radi se o doprinosu boljem razumijevanju uloge i položaja žena u hrvatskoj povijesti koji je po tematici jedinstven na ovim prostorima. Upravo zbog aktualnosti tematike, ali i svog leksikografskog karaktera, knjiga će biti zanimljiva kako znanstvenom, tako i širem čitateljstvu.