Cijena: 215,00 kn
  • Godina izdanja: 2005.
  • ISBN: 953-245-000-9
  • Broj stranica: 410
  • Uvez: tvrdi
Vulkanci i njihov uspon- Povijest Busheva ratnog kabineta
James Mann
U vrijeme izborne kampanje za predsjedničke izbore 1999. i 2000., George W. Bush je u pomanjkanju iskustva u vanjskoj politici neprestano objašnjavao kako ima jedan od najboljih timova za vanjsku politiku koji je ikada okupljen. Njegova poruka nije se sastojala toliko u tome što će učiniti, već koga će imenovati.
Većina savjetnika za vanjsku politiku već je bila na najvišim razinama vlasti u vladi njegova oca, tijekom raspada Sovjetskog Saveza i Prvog zaljevskog rata protiv Iraka, neki su bili savjetnici u Reganovoj vladi, a neki su čak u 1970-tima radili za Richarda Nixona i Geralda Forda.
Tim su činili: Dick Cheney, Colin Powell, Condolezza Rice, Paul Wolfowitz i Richard Armitage. Ova skupina savjetnika postavila je u svim praktičnim pitanjima Bushev temeljni program vanjske politike. Kao simbol kontinuiteta i stabilnosti, Bushevi savjetnici za vanjsku politiku dosjetili su se nadimka kojim će se opisati. Nazvali su svoju ekipu Vulkanci, u čast boga vatre, kovača i metala. Ta riječ "Vulkanci" savršeno je oslikala image koji je Bushev tim za vanjsku politiku nastojao predočiti, podrazumijevajući moć, čvrstinu, otpornost i izdržljivost.