Cijena: 195,00 kn
  • Godina izdanja: 2006.
  • ISBN: 978-953-245-010-1
  • Broj stranica: 328
  • Uvez: tvrdi
Atala, Rene, Zagrobne uspomene
Chateaubriand
"Atalom", tom "vrstom poeme, napola deskriptivne, napola romantične", započinje Chateaubriandov prozni opus. Indijansko društvo u koje je smještena dostatno je egzotično i samim time iznimno privlačno francuskoj čitalačkoj javnosti; neostvariva ljubav Indijanca i poluindijanke kršćanke Atale posvećuje se upravo u njezinoj smrti: to ne može biti drugo nego romantičarski mit o strasti izvrgnutoj religioznim, društvenim čak i psihološkim zabranama.

Još većma se ta se ta romantičarska paradigma uočuje kod "Renea": njegova je priča trebala poslužiti kao ilustracija poglavlja iz "Genija kršćanstva", "O praznini strasti".

Zapravo se istom u njegovim "Zagrobnim uspomenama" otkriva pravi Chateaubriand; u toj golemoj freski Chateaubriandovog vremena, u kojoj je najupitnija povijest, najbolje stranice pripadaju auktorovu traženju izgubljena vremena - proustovskim rječnikom - želi osvijestiti, osvijetliti i ponovno pronaći proživljeno vrijeme, cijelu svoju životnu suitu, osmisliti i zaokružiti cijelo svoje iskustvo i tako se iskupiti; književnost postaje iskupljenje i produljuje život s onu stranu groba - prolaznost pretvara u stalnost i osigurava vječnost života.

Božidar Petrač